Szarlotka sypana

Przygotowanie szarlotki kojarzy nam się czymś naprawdę trudnym, pracochłonnym i wymagającym nadludzkich zdolności kulinarnych. Ja zawsze tak właśnie myślałam. Wszystko zmieniło się kiedy dostałam od swojej cioci przepis na wyśmienitą i jak się okazuje banalną szarlotkę. Okazało się, że ciocia znalazła ten przepis na stronie Dorotki z www.mojewypieki.com . Odkąd mam ten przepis szarlotka stała się moim ciastem popisowym na każdej imprezie, ale i do niedzielnej kawy. Spróbujcie same, a zakochacie się w niej jak ja. Jestem pewna, że gdy już ją zrobicie będzie często gościć na waszych stołach. ;)
 

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek – ja kupuję szarą renetę- jest najlepsza do szarlotki
  • Cynamon z cukrem waniliowym
  • 3/4 kostki masła (około 170 g) – najlepiej by do ostatniej chwili było mocno zmrożone
Przygotowanie:

Mąkę pszenną, cukier, kaszę manną i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy. Teraz te zmieszane produkty dzielimy na trzy części – wsypując je do mniejszych misek.



W małą miseczkę wsypujemy kilka łyżeczek cynamonu i cukier waniliowy. W proporcjach jakie chcecie. Ja zawsze wsypuje całą torebkę cukru waniliowego i do tego około 5-6 łyżeczek cynamonu.

Obieramy nasze jabłka i ścieramy na tarce – dzięki temu nasza szarlotka będzie miała pyszny mus jabłkowy. Jeśli ktoś jest bardziej leniwy może obrane jabłka pokroić w małą kostkę. 

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia uprzednio wysmarowanym masłem. 


Na dno naszej formy wsypujemy jedną część suchych składników z jednej z trzech misek. Na nie rozkładamy połowę startych jabłek. Jabłka posypujemy połową zmieszanego cukru waniliowego z cynamonem. Następnie wysypujemy drugą miseczkę suchych składników i na nią rozkładamy równomiernie drugą część startych jabłek. 

Posypujemy je resztą cukru waniliowego z cynamonem. Na wierzch wysypujemy ostatnią miseczkę suchych składników. 



Masło ścieramy na tarce, na dużych oczkach i równomiernie rozkładamy ja na wierzchu ciasta. 


Nasze ciasto pieczemy w temperaturze 180oC przez 60 minut.

Masło, które położyłyśmy na wierzchu naszego ciasta topi się i wraz z sokiem z jabłek scala wszystkie warstwy. Szarlotka ma chrupiący wierzch.

Dodatkowo po wyjęciu ciasta z piekarnika posypuje je cukrem trzcinowym.

Szarlotkę podaję z lodami śmietankowymi lub waniliowymi oraz bitą śmietaną. Tak 
smakuje najlepiej!:)



Życzę smacznego!! :)

4 komentarze:

  1. Przepis sprawdzony organoleptycznie :P
    Niebo w gębie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na pewno wypróbuję !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się ten przepis :) Chętnie zrobię tę szarlotkę dla mojego chłopaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na relacje jak wyszła i czy chłopakowi smakowało;)
      Powodzenia;)

      Usuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try! , Blogger