Szarlotka sypana
Przygotowanie szarlotki kojarzy nam się czymś naprawdę
trudnym, pracochłonnym i wymagającym nadludzkich zdolności kulinarnych. Ja
zawsze tak właśnie myślałam. Wszystko zmieniło się kiedy dostałam od swojej
cioci przepis na wyśmienitą i jak się okazuje banalną szarlotkę. Okazało się,
że ciocia znalazła ten przepis na stronie Dorotki z www.mojewypieki.com . Odkąd mam ten przepis szarlotka
stała się moim ciastem popisowym na każdej imprezie, ale i do niedzielnej kawy.
Spróbujcie same, a zakochacie się w niej jak ja. Jestem pewna, że gdy już ją
zrobicie będzie często gościć na waszych stołach. ;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek – ja kupuję szarą renetę- jest najlepsza do szarlotki
- Cynamon z cukrem waniliowym
- 3/4 kostki masła (około 170 g) – najlepiej by do ostatniej chwili było mocno zmrożone
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, cukier, kaszę manną i proszek do
pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy. Teraz te zmieszane produkty dzielimy na trzy części – wsypując je do
mniejszych misek.
W małą miseczkę wsypujemy kilka łyżeczek cynamonu i
cukier waniliowy. W proporcjach jakie chcecie. Ja zawsze wsypuje całą torebkę
cukru waniliowego i do tego około 5-6 łyżeczek cynamonu.
Obieramy nasze jabłka i ścieramy na tarce – dzięki
temu nasza szarlotka będzie miała pyszny mus jabłkowy. Jeśli ktoś jest bardziej
leniwy może obrane jabłka pokroić w małą kostkę.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do
pieczenia uprzednio wysmarowanym masłem.
Na
dno naszej formy wsypujemy jedną część suchych składników z jednej z trzech
misek. Na nie rozkładamy połowę startych jabłek. Jabłka posypujemy połową
zmieszanego cukru waniliowego z cynamonem. Następnie wysypujemy drugą miseczkę
suchych składników i na nią rozkładamy równomiernie drugą część startych
jabłek.
Posypujemy je resztą cukru waniliowego z cynamonem. Na wierzch
wysypujemy ostatnią miseczkę suchych składników.
Masło
ścieramy na tarce, na dużych oczkach i równomiernie rozkładamy ja na wierzchu
ciasta.
Nasze
ciasto pieczemy w temperaturze 180oC przez 60 minut.
Masło,
które położyłyśmy na wierzchu naszego ciasta topi się i wraz z sokiem z jabłek
scala wszystkie warstwy. Szarlotka ma chrupiący wierzch.
Dodatkowo
po wyjęciu ciasta z piekarnika posypuje je cukrem trzcinowym.
Szarlotkę
podaję z lodami śmietankowymi lub waniliowymi oraz bitą śmietaną. Tak
smakuje
najlepiej!:)
Życzę
smacznego!! :)
Przepis sprawdzony organoleptycznie :P
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie !!!
Świetny przepis na pewno wypróbuję !!!!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis :) Chętnie zrobię tę szarlotkę dla mojego chłopaka :)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na relacje jak wyszła i czy chłopakowi smakowało;)
UsuńPowodzenia;)