Sernik na zimno w wersji walentynkowej
Mam dla Was
propozycję ciasta, które ja w tym roku przygotowałam na Walentynki.
W tym roku był
to sernik na zimno z galaretką truskawkową i bitą śmietaną.
Wzorowałam się na przepisie Dorotki z www.mojewypieki.com ,nieco zmieniłam przepis dostosowując się do
moich niezbyt dużych jeszcze umiejętności cukierniczych ;)
Przepis na
sernik na zimno wzięłam od mojej babci, gdyż jest sprawdzony i wiem, że będzie
smakowity.
Czego będziemy
potrzebować :
- 2 serki
homogenizowane po 250g ( mogą być o smaku waniliowym)
- 2 jajka
- ½ szklanki
cukru
- 2 łyżki
żelatyny
- ½ szklanki
mleka
- 1 cukier
waniliowy ( w przypadku gdy serek homogenizowany jest naturalny)
- ¼ kostki masła
Do dzieła!:)
Żelatynę moczymy
w mleku, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia – około 15 minut. Następnie
naszą żelatynę lekko podgrzewamy poprzez wsadzenie naczynia, w którym ona jest
do garnka z wodą. Czekamy aż
przestygnie.
Bierzemy jajka,
oddzielamy żółtka od białka. Zółtka ucieramy z cukrem i masłem, po utarciu po
łyżeczce dodajemy do nich serka homogenizowanego. Wciąż mieszając. Następnie po
dodaniu serka dodajemy żelatynę, także po łyżeczce.
Ubijamy pianę z
białek, którą także dodajemy po łyżeczce do zółtek z serkiem i żelatyną.
Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki do czasu aż zastygnie.
Teraz bierzemy
się za galaretkę!:)
Ja kupiłam w
sklepie w torebce. Wystarczy ją tylko wymieszać z wodą wg przepisu na
opakowaniu. To bardzo szybki i prosty
sposób na galaretkę.
To jak
wykończymy, ozdobimy nasze ciacho zależy tylko od nas. Ja postanowiłam ozdobić
je bitą śmietaną oraz perełkami do ciast.
Jak zrobić bitą
śmietanę? To proste!
Potrzebujemy:
- 200ml śmietany
36%
- 2 płaskie
łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka
cukru waniliowego
Robimy ją tak:
Bierzemy
śmietanę, która jest mocno schłodzona i przelewamy do miski i zaczynamy ubijać
rózgą lub mikserem. Kiedy śmietana trochę nam zgęstnieje dodajemy pozostałe
składniki. Ubijamy śmietanę na sztywno, tak by nie wypadła nam z miski, kiedy
przekręcimy ją do góry nogami.
Możemy już
dekorować nią nasze ciasto. Ja użyłam do tego rękawa piekarniczego z końcówką
dekoratorską – tylką.
Dodatkowo wykorzystałam perełki cukiernicze.
SMACZNEGO!:)
Pychotka :-) Wygląda pięknie :-) Gdzie można kupić perełki cukiernicze do zdobienia? - Aśka
OdpowiedzUsuńMyślę, że można je znaleźć w większości supermarketów. Te akurat kupiłam na zakupach w Schwedt. ;)
OdpowiedzUsuń