Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pieczarkami
Moją propozycją
na kolację we dwoje jest ciasto francuskie ze szpinakiem. Jest to potrawa, jak
każda przygotowywana przeze mnie, prosta w wykonaniu i naprawdę niedroga. Nie
każdy może pozwolić sobie na walentynkową kolację w restauracji, co wiąże się z
dość sporym wydatkiem jeśli przez restaurację rozumiemy coś więcej niż KFC.
Każdy natomiast z pewnością może przygotować potrawę, której całkowity koszt
wynosi w przybliżeniu 22 zł.
Cena może wahać
się w zależności od marketu, w którym kupujemy produkty.
Ciasto
francuskie jest bardzo delikatne i w połączeniu z cudownym farszem tworzy
niesamowitą kompozycję. Uwzględniając moje preferencje smakowe, danie to jest
strzałem w dziesiątkę i na wczorajszej kolacji również mnie nie zawiodło.
Czas
przygotowania: około 40 minut
Czego
potrzebuję?
- Ciasto francuskie (w 6 kawałkach lub 1 duże)
- Paczka szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 ser camembert
- Ser topiony śmietankowy
- 300 g pieczarek
- ½ kostki masła
- Sól, pieprz
- 1 białko jajka
- 1 cebula
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy
wg preferencji- mogą to być większe kawałki lub drobno posiekana kosteczka.
Szczerze mówiąc próbowałam obydwie wersje i smakują tak samo dobrze.
Posolone pieczarki dusimy na maśle.
Do
gotowych pieczarek dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli
dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak. Gdy szpinak dobrze się zagrzeje dodajemy
kawałki serka topionego i pleśniowego.
Do wszystkiego dorzucamy 2 ząbki czosnku
przeciśniętego przez praskę. Kiedy wszystko dobrze się ze sobą zmiesza i
połączy w jednolitą masę, czekamy aż przestygnie i zgęstnieje. Ciasto
francuskie kładziemy na blacie i układamy na nim farsz tak, aby móc zawinąć w
rulonik.
Gotowe, gdy ciasto się zarumieni i urośnie.
Enjoy !
Enjoy !
Jadłem - wyśmienite. Polecam!
OdpowiedzUsuń