Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pieczarkami



Moją propozycją na kolację we dwoje jest ciasto francuskie ze szpinakiem. Jest to potrawa, jak każda przygotowywana przeze mnie, prosta w wykonaniu i naprawdę niedroga. Nie każdy może pozwolić sobie na walentynkową kolację w restauracji, co wiąże się z dość sporym wydatkiem jeśli przez restaurację rozumiemy coś więcej niż KFC. Każdy natomiast z pewnością może przygotować potrawę, której całkowity koszt wynosi w przybliżeniu 22 zł.
Cena może wahać się w zależności od marketu, w którym kupujemy produkty.
Ciasto francuskie jest bardzo delikatne i w połączeniu z cudownym farszem tworzy niesamowitą kompozycję. Uwzględniając moje preferencje smakowe, danie to jest strzałem w dziesiątkę i na wczorajszej kolacji również mnie nie zawiodło.

Czas przygotowania: około 40 minut

Czego potrzebuję?
  • Ciasto francuskie (w 6 kawałkach lub 1 duże)
  • Paczka szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ser camembert
  •  Ser topiony śmietankowy
  •  300 g pieczarek
  •   ½ kostki masła
  • Sól, pieprz
  • 1 białko jajka
  • 1 cebula




Przygotowanie:
Pieczarki kroimy wg preferencji- mogą to być większe kawałki lub drobno posiekana kosteczka. Szczerze mówiąc próbowałam obydwie wersje i smakują tak samo dobrze.  
Posolone pieczarki dusimy na maśle.


 Do gotowych pieczarek dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak. Gdy szpinak dobrze się zagrzeje dodajemy kawałki serka topionego i pleśniowego. 


Do wszystkiego dorzucamy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Kiedy wszystko dobrze się ze sobą zmiesza i połączy w jednolitą masę, czekamy aż przestygnie i zgęstnieje. Ciasto francuskie kładziemy na blacie i układamy na nim farsz tak, aby móc zawinąć w rulonik. 


Z wierzchu smarujemy ciasto białkiem jajka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.



 Gotowe, gdy ciasto się zarumieni i urośnie.

  Enjoy !


1 komentarz:

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try! , Blogger