Babeczki z kawałkami czekolady
Już bardzo dawno
nie robiłam muffinów. Ostatni raz jakoś na jesień. To stanowczo za długi czas
oczekiwania. Całe szczęście, że nadszedł weekend i mogłam posiedzieć trochę w
kuchni i przygotować babeczki. ;)
Przygotuj:
-
125g masła
-
125g cukru
-
2 jajka
-
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
125g mąki pszennej
-
75g posiekanej czekolady mlecznej, gorzkiej, białej – to zależy od was
-
łyżkę mleka
-
łyżeczkę proszku do pieczenia
Na
początku rozgrzej piekarnik do temperatury 1900.
Krok
po kroku:
Wymieszaj
mikserem masło i cukier aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Ubij
jajka i dodaj je wraz z ekstraktem waniliowym do masy z masła i cukru.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i dodaj do
masy. Dosyp kawałki czekolady.
Powstała masa powinna mieć gładką,
płynną konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj łyżeczkę mleka.
Następnie nałóż łyżką masę do papierowych foremek do dwóch
trzecich wysokości. Piecz
przez 12 – 20 minut, aż babeczki zrobią się złocistobrązowe. Dekorowanie
rozpocznij dopiero, kiedy babeczki całkowicie ostygną.
Do
dekoracji wybrałam słodki lukier. Jak go zrobić? To bardzo proste. Na
120 g cukru pudru dodajemy 2-3 łyżki mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej
masy.
Dodatkowo, by
muffiny były kolorowe posypałam je kolorowymi perełkami cukrowymi. Muszę
zaznaczyć, że perełkami należy posypać muffiny od razu po nałożeniu lukru.
Najlepiej robić to babeczka po babeczce, gdyż lukier szybko zastyga.
Smacznego! J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)