Ciasto kakaowe dla leniwych
Słońce, które ujrzałam dziś za oknem zmotywowało mnie do
pracy. Chociaż chwila... jakiej pracy skoro brownie przygotowuję w 20 minut. To
raczej przyjemność niż praca. A największa przyjemność pojawia się kiedy zjadam pierwszy kawałek.
Uwielbiam ten smak. Brownie. Czekoladowe, pomimo że czekolady w nim wcale nie ma.
Czego potrzebuję:
·
220 gr mąki tortowej (polecam Lubella)
·
200 gr cukru
·
120 gr masła
·
2 jajka
·
3 łyżki kakao
Jak zrobić?
W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do ostygnięcia.
Jaja w całości ubijamy razem z cukrem aż powstanie jednolita masa, po czym dorzucamy
kakao, przesianą mąkę i masło. Całość miksujemy aż do powstania jednolitej
masy.
Masę wylewamy na posmarowaną masłem formę. Brownie można
piec właściwie we wszystkim. W blaszanej, szklanej czy silikonowej. Dziś w piekarniku debiutowała moja silikonowa forma z Ikei. Forma kosztowała 25 zł i przydaje się do pieczenia i ciast na zimno. Niezwykle łatwo wyjąć z niej gotowe ciasto, nawet jeśli mamy dwie lewe ręce :)
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni. Na
wierzch w zależności od możliwości finansowych- truskawki, roztopione 2
tabliczki czekolady deserowej(w tej wersji brownie najlepsze!) lub cukier
puder. Kocham to ciasto na tyle, że mogę je równie dobrze pochłaniać bez
żadnych dodatków :)
Enjoy!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWhat an interesting article! I'm glad i finally found what i was looking for.
OdpowiedzUsuń토토
경마