Krem z pieczarek



Przepis na ten krem powstał w mojej głowie w chwili gdy zastanawiałam się co zjadłabym na obiad. Moje zamiłowanie do prostych potraw (uwzględniając mój krótki staż w kuchni) spowodowało, że wpadł mi do głowy krem z pieczarek. Nie zajrzałam do żadnego przepisu i w lekkiej obawie zdałam się na wyczucie. Obiad miał być ekonomiczny, więc  chciałam go zrobić za jak najniższą cenę. Przygotowałam krem tak samo jak zupę z porów, którą z pewnością niedługo zobaczycie J

Czego użyłam?


·         500 gr pieczarek
·         3 kostki bulionu warzywnego
·         1,5 l wody
·         sól, pieprz
·         3 ząbki czosnku
·         duża cebula
·         2 śmietankowe serki topione
·         masło
·         natka pietruszki
·         grzanki



   

Cena : około 14 zł

Jak zrobiłam?

Obrane i pokrojone pieczarki wrzuciłam na rozgrzane na patelni masło i posoliłam. W tym samym czasie gotowałam 1,5 l wody, do której wrzuciłam 3 kostki bulionu. Kiedy pieczarki lekko zbrązowiały, dorzuciłam do nich posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko podsmażyłam i po kilku minutach dorzuciłam do bulionu. 


Całość gotowałam jeszcze 5 minut i dodałam serki topione w kawałkach. Kiedy serki w miarę się roztopiły dorzuciłam do nich posiekaną, świeżą natkę pietruszki i zostawiłam do przestygnięcia. Po pewnym czasie dokładnie zblendowałam zupę i w ten oto sposób powstał krem J Do kremu z pieczarek dorzuciłam grzanki, ale wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłby groszek ptysiowy.


Krem rozgrzewa, ma przyjemny, łagodny smak i jest naprawdę sycący.




Enjoy!

1 komentarz:

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try! , Blogger