Krem z pieczarek
Przepis na ten krem powstał w
mojej głowie w chwili gdy zastanawiałam się co zjadłabym na obiad. Moje
zamiłowanie do prostych potraw (uwzględniając mój krótki staż w kuchni)
spowodowało, że wpadł mi do głowy krem z pieczarek. Nie zajrzałam do żadnego przepisu i w lekkiej obawie zdałam się na wyczucie. Obiad miał być ekonomiczny, więc chciałam go zrobić za jak najniższą cenę. Przygotowałam krem tak samo jak zupę
z porów, którą z pewnością niedługo zobaczycie J
Czego użyłam?
·
500 gr pieczarek
·
3 kostki bulionu warzywnego
·
1,5 l wody
·
sól, pieprz
·
3 ząbki czosnku
·
duża cebula
·
2 śmietankowe serki topione
·
masło
·
natka pietruszki
·
grzanki
Cena : około 14 zł
Jak zrobiłam?
Obrane i pokrojone pieczarki
wrzuciłam na rozgrzane na patelni masło i posoliłam. W tym samym czasie
gotowałam 1,5 l wody, do której wrzuciłam 3 kostki bulionu. Kiedy pieczarki
lekko zbrązowiały, dorzuciłam do nich posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty
przez praskę. Wszystko podsmażyłam i po kilku minutach dorzuciłam do bulionu.
Całość gotowałam jeszcze 5 minut i dodałam serki topione w kawałkach. Kiedy
serki w miarę się roztopiły dorzuciłam do nich posiekaną, świeżą natkę
pietruszki i zostawiłam do przestygnięcia. Po pewnym czasie dokładnie
zblendowałam zupę i w ten oto sposób powstał krem J Do
kremu z pieczarek dorzuciłam grzanki, ale wydaje mi się, że lepszym
rozwiązaniem byłby groszek ptysiowy.
Krem rozgrzewa, ma przyjemny,
łagodny smak i jest naprawdę sycący.
Enjoy!
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń