Sernik

Uwielbiam sernik. Musi być jednak bardzo gładki, delikatny i powinien rozpływać się w ustach. Wykluczam wszelkie bakalie, skórki i dodatki. Te kryteria spełnia sernik, który chciałabym Wam pokazać. Pochodzi z przepisu mojej cioci :)

Czego potrzebuję?

Masa serowa
  • 1 kg twarogu
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka (na koniec dodać ubite białka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru



Jak zrobić?

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, a następnie dodać proszek do pieczenia i budyń(proszek:)). Na koniec ubić białka i połączyć z masą mieszając łyżką.



Kruche ciasto

Czego potrzebuję?

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić?

Użyłam blachy o wymiarach spodu 33cm x 21 cm.


Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania jednolitej masy i rozwałkowujemy. Kruche ciasto umieszczamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wylewamy na to naszą masę serową.



Całość pieczemy około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Radziłabym obserwować sernik i dostosować czas w zależności od koloru. Z wierzchu powinniśmy zobaczyć lekko brązowawy kolor.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try! , Blogger