Sernik
Uwielbiam sernik. Musi być jednak bardzo gładki, delikatny i powinien rozpływać się w ustach. Wykluczam wszelkie bakalie, skórki i dodatki. Te kryteria spełnia sernik, który chciałabym Wam pokazać. Pochodzi z przepisu mojej cioci :)
Czego potrzebuję?
Masa serowa
- 1 kg twarogu
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka (na koniec dodać ubite białka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
Jak zrobić?
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, a następnie dodać proszek do pieczenia i budyń(proszek:)). Na koniec ubić białka i połączyć z masą mieszając łyżką.
Kruche ciasto
Czego potrzebuję?
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny Kasi
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić?
Użyłam blachy o wymiarach spodu 33cm x 21 cm.
Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania jednolitej masy i rozwałkowujemy. Kruche ciasto umieszczamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wylewamy na to naszą masę serową.
Całość pieczemy około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Radziłabym obserwować sernik i dostosować czas w zależności od koloru. Z wierzchu powinniśmy zobaczyć lekko brązowawy kolor.
Smacznego!
Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania jednolitej masy i rozwałkowujemy. Kruche ciasto umieszczamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wylewamy na to naszą masę serową.
Całość pieczemy około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Radziłabym obserwować sernik i dostosować czas w zależności od koloru. Z wierzchu powinniśmy zobaczyć lekko brązowawy kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)