Zupa bez gotowania- Gaspacho
Najlepiej smakuje schłodzona. Jeśli nie ma się czasu na jej schłodzenie, można ją podać z kostkami lodu. Pochodzi z Andaluzji. Przyjmuje się, że słowo "gaspacho" wywodzi się z łaciny i oznacza "drobne kawałeczki" lub z arabskiego i oznacza " rozmoczony chleb".
Skład:
- 5 dojrzałych pomidorów
- 2 dojrzałe, czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 1 kromka chleba pszennego namoczonego w wodzie
- 2 ząbki czosnku ( jak dla mnie powinien być jeden;P)
- garść pietruszki
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i umieszczamy w blenderze. Miksujemy tak długo by uzyskać gładką masę- do 10 minut. Dodajemy namoczony chleb, ocet winny, oliwę z oliwek. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Miksujemy przez około 10 minut.
Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Do klasycznego Gaspacho dodaje się jeszcze zielonego ogórka, którego ja nie użyłam. Istnieją także inne odmiany tej zupy, do których możemy użyć: migdały, oliwki, szynkę czy warzywa.
Życzę smacznego!
Wygląda apetycznie, będę musiała spróbować. Robiłam już krem z pieczarek, który polecalyscie i wyszedł przepyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy, że smakowało! Koniecznie daj znać jak wyszło i smakowało Gaspacho!:)
OdpowiedzUsuń