Domowa pizza

Wczoraj postanowiłam zrobić na obiad pizzę. Wyszła przepyszna, ostra i ogromna;) Poniżej podaję Wam przepis na którym zawszę się wzoruję oraz zamieszczam zdjęcia:) 


Na początek ciasto!
Na kilogram mąki ( wychodzą wtedy dwie blachy pizzy):
- 10 dkg drożdży
- około szklankę mleka ( lekko ciepłe)
- odrobina cukru
- 1 lub 2 łyżki oleju 
- sól

Do sosu:
- koncentrat pomidorowy
- ketchup
- bazylia
- chili

Najważniejsze jest ciasto. Wsypujemy mąkę do miski. Tworzymy dołek do którego wsypujemy pokruszone drożdże i zalewamy je lekko ciepłym mlekiem. Najlepiej nie całym. Czekamy aż drożdże rozpuszczą się w ciepłym mleku. Kiedy już to nastąpi łączymy je z mąką. W międzyczasie dodajemy pozostałe mleko oraz olej.  Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i przykrywamy ściereczką. Czekamy około 10-15 minut aby ciasto urosło. Następnie dzielimy ciasto na dwie mniejsze kulki i obie rozwałkowujemy i formujemy do blachy. 



Swój sos pomidorowy przygotowuję poprzez zmieszanie koncentratu pomidorowego z ketchupem. Dodaję do tego dużo suszonej bazylii. Chili według uznania;). Ja dodaję całkiem sporo;)


Teraz pozostało nam tylko ostateczne przygotowanie pizzy. Wiadomo, że pizza przyjmie wszystko więc dodatki są tu kwestią sporną. Każdy dodaje to co lubi. Ja zawsze podsmażam cebulę z pieczarkami. Dodaję szynkę/ salami, paprykę, suszone pomidory no i tarty ser mozzarella. 





Teraz wystarczy tylko czekać aż pizza będzie gotowa i będziemy mogli się nią zajadać. Pizzę pieczemy w 180-200 stopniach przez około 30 minut. 


Smacznego!:)

11 komentarzy:

  1. Ile razy próbowałam zrobić taką domową pizzę. Brrr, drożdże mnie nie lubią:P
    Twoja wygląda idealnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja pizza wygląda przepysznie, najbardziej lubię taką domową :) mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam ^^ muszę wypróbować!
    zapraszam do mnie
    fashionable-sophie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytasz mi w myślach! Dzisiaj co prawda robię na gotowym cieście (lenistwo ;) ), ale Twój przepis już dodałam do ulubionych i na pewno wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. .... pięknie wygląda, nabrałam ochoty na pizze.

    OdpowiedzUsuń
  6. to błąd przeglądać waszego bloga, kiedy jestem głodna...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli ciasto do pizzy to tylko z oliwą z oliwek, jeśli sos, to tylko z prawdziwych pomidorów lub włoskich past do sosów, inaczej to profanacja.. Tarta mozarella zwykle jest śmieciowej jakości, w porównaniu do takiej w kawałku.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try! , Blogger