Krem z cukini z mozarellą i pestkami z dyni

Hej :)

Ostatnio naprawdę pokochałam cukinię. Po szaszłykach warzywnych i cukini faszerowanej pora na zupę - krem z cukini z mini mozarellą i pestkami z dyni. Przepis znalazłam na świetnym blogu Dużo solę, który gorąco polecam :) Co jakiś czas korzystam z przepisów tam zamieszczonych i potrawy zawsze wychodzą świetne!

Zapraszam ! 




Czego potrzebujemy:

Dla dwóch osób, aby się mocno najeść :)
  • cukinia
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • pestki z dynii lub ze słonecznika
  • mini mozarelle - 1 paczka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie pieczywo- dla mnie sama zupa była zbyt syta


Jak zrobiłam?

1. Na początku umyłam cukinie, a ziemniaki obrałam i wszystko pokroiłam w kostkę ( cukinia ze skórką).
2. Pokrojone cukinie i ziemniaki smażymy na oliwie z oliwek przez parę minut. 
3. W tym czasie gotujemy bulion.
4. Warzywa z patelni wrzucamy do bulionu i gotujemy.
5. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dorzucamy do kremu.
6. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dorzucamy.
7. Całość gotujemy 20 minut, po czym blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mini mozarellami, pestkami dyni i pieczywem- jeśli dacie radę :)


Krem jest cudowny. Chyba nawet przebił mój krem z pieczarek, który pokazywałam tutaj. Zachwycaliśmy się nim i jedliśmy z apetytem. W połączeniu z mozarellą i pestkami to naprawdę genialna zupa. Sycąca ogromnie, ale jeśli jesteście wielkimi żarłokami to ciemne, świeże pieczywo będzie idealnie pasowało.



Cena produktów to około 15 zł, bo cukinia jest teraz bardzo niedroga. Za 1 kg płaciłam 1.99 zł, więc nie ma na co czekać tylko do marketu po cukinię :P 

Ja uwielbiam takie gęste kremy, a za typowymi zupami (rosół, barszcz, żurek) nie przepadam. Jeśli też lubicie kremy to zachęcam do zrobienia :)

Smacznego !


15 komentarzy:

  1. swietny post I piekne zdjecia. Pozwolilam sobie go zareklamowac na Polskich Blogach Kobiecych na Swiecie :)
    buzaiki xxx
    w razie pytan prosze piszcie xxx
    http://polskieblogikobiecenaswiecie.blogspot.co.uk/2013/08/krem-z-cukini-z-mozarella-i-pestkami-z.html

    OdpowiedzUsuń
  2. aż jutro wypróbuję - dam znać ! bo wygląda pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie ^^!
    Zapraszam do mnie
    fashionable-sophie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. az sie zarumieniłam, ciesze sie ze Ci smakuje :) Pozdrawiam cieplo Aga! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie! na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejuu, jak to pysznie wygląda. (:
    __________________________
    fashionbyvera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie dania i pestki dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam c:!
    SUPER blog !
    OBSERWUJĘ
    szczera-szczera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie, muszę zaopatrzyć się w blender :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne musi to byc :) Ja teraz przez lato tez czesto robie cos z cukinia, czy mozarella.. wole zjesc cos lekkiego :) Jak wyprobuje Twoj przepis, to dam znac :) bede obserwowac ;) jesli znajdziesz chwilke, zapraszam do mnie. dopiero zaczynam, ale moze cos cie zainteresuje.. pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności!:) Muszę taką zrobić!:D

    OdpowiedzUsuń
  12. zupa, którą przygotowałam sobie na dzisiejszy obiad wydaje mi się teraz taka bez wyrazu. Cóż za smaczności. Będę tu wpadać, będę tu tyć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla wszystkich smaczne a mnie jakoś nie zachęca. :D ale to kwestia smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try! , Blogger