Krem z cukini z mozarellą i pestkami z dyni
Hej :)
Ostatnio naprawdę pokochałam cukinię. Po szaszłykach warzywnych i cukini faszerowanej pora na zupę - krem z cukini z mini mozarellą i pestkami z dyni. Przepis znalazłam na świetnym blogu Dużo solę, który gorąco polecam :) Co jakiś czas korzystam z przepisów tam zamieszczonych i potrawy zawsze wychodzą świetne!
Zapraszam !
Czego potrzebujemy:
Dla dwóch osób, aby się mocno najeść :)
- cukinia
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- pestki z dynii lub ze słonecznika
- mini mozarelle - 1 paczka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- opcjonalnie pieczywo- dla mnie sama zupa była zbyt syta
Jak zrobiłam?
1. Na początku umyłam cukinie, a ziemniaki obrałam i wszystko pokroiłam w kostkę ( cukinia ze skórką).
2. Pokrojone cukinie i ziemniaki smażymy na oliwie z oliwek przez parę minut.
3. W tym czasie gotujemy bulion.
4. Warzywa z patelni wrzucamy do bulionu i gotujemy.
5. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dorzucamy do kremu.
6. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dorzucamy.
7. Całość gotujemy 20 minut, po czym blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mini mozarellami, pestkami dyni i pieczywem- jeśli dacie radę :)
Krem jest cudowny. Chyba nawet przebił mój krem z pieczarek, który pokazywałam tutaj. Zachwycaliśmy się nim i jedliśmy z apetytem. W połączeniu z mozarellą i pestkami to naprawdę genialna zupa. Sycąca ogromnie, ale jeśli jesteście wielkimi żarłokami to ciemne, świeże pieczywo będzie idealnie pasowało.
Cena produktów to około 15 zł, bo cukinia jest teraz bardzo niedroga. Za 1 kg płaciłam 1.99 zł, więc nie ma na co czekać tylko do marketu po cukinię :P
Ja uwielbiam takie gęste kremy, a za typowymi zupami (rosół, barszcz, żurek) nie przepadam. Jeśli też lubicie kremy to zachęcam do zrobienia :)
Smacznego !
swietny post I piekne zdjecia. Pozwolilam sobie go zareklamowac na Polskich Blogach Kobiecych na Swiecie :)
OdpowiedzUsuńbuzaiki xxx
w razie pytan prosze piszcie xxx
http://polskieblogikobiecenaswiecie.blogspot.co.uk/2013/08/krem-z-cukini-z-mozarella-i-pestkami-z.html
aż jutro wypróbuję - dam znać ! bo wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńSuper:) daj znać i pokaż zdjęcia;)
Usuńwygląda bardzo smacznie ^^!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
fashionable-sophie.blogspot.com
az sie zarumieniłam, ciesze sie ze Ci smakuje :) Pozdrawiam cieplo Aga! :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie! na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJejuu, jak to pysznie wygląda. (:
OdpowiedzUsuń__________________________
fashionbyvera.blogspot.com
Uwielbiam takie dania i pestki dyni :)
OdpowiedzUsuńMniam c:!
OdpowiedzUsuńSUPER blog !
OBSERWUJĘ
szczera-szczera.blogspot.com
wygląda pysznie, muszę zaopatrzyć się w blender :)
OdpowiedzUsuńPyszne musi to byc :) Ja teraz przez lato tez czesto robie cos z cukinia, czy mozarella.. wole zjesc cos lekkiego :) Jak wyprobuje Twoj przepis, to dam znac :) bede obserwowac ;) jesli znajdziesz chwilke, zapraszam do mnie. dopiero zaczynam, ale moze cos cie zainteresuje.. pozdrawiam ;*
OdpowiedzUsuńPyszności!:) Muszę taką zrobić!:D
OdpowiedzUsuńzupa, którą przygotowałam sobie na dzisiejszy obiad wydaje mi się teraz taka bez wyrazu. Cóż za smaczności. Będę tu wpadać, będę tu tyć :)
OdpowiedzUsuńDla wszystkich smaczne a mnie jakoś nie zachęca. :D ale to kwestia smaku :)
OdpowiedzUsuńsuper <3
OdpowiedzUsuń