Śliwki węgierki otulone delikatną kruszonką

Witajcie ;)!

Jak widzicie w tytule trochę mnie poniosła inwencja twórcza;) Chcę się podzielić z Wami niezmiernie prostym przepisem na śliwki na kruchym cieście. Już teraz muszę przeprosić Was za jakość poniższych zdjęć. Podczas ich robienia pogoda płatała mi różne figle. Proszę przymknijcie na nie oko ;).



Składniki:
- 1 kg śliwek
- cukier wg uznania 
- gotowe kruche ciasto
- kruszonka

Składniki na kruszonkę:
- 8 łyżek mąki
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki masła



Przygotowanie: 

1. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na połówki.


2.  Ciasto wykładamy na blaszkę. Posypujemy delikatnie całe cukrem. Następnie układamy na nim śliwki, które również posypujemy cukrem.



3. Przygotowujemy kruszonkę. Nie będzie nam do tego potrzebna żadna miska. Mąkę wysypujemy na deskę, dodajemy cukier puder i na końcu masło. Na początku radzę trochę posiekać masło. Wszystko razem ugniatamy, mieszamy. Pocieramy w dłoniach do uzyskania sypkiej grudkowatej masy.



4. Śliwki posypujemy kruszonką.


5. Pieczemy w 180 stopniach przez 40- 50 minut. 



Gotowe! Teraz możecie się nim zajadać;) !

14 komentarzy:

  1. wpadam do Ciebie na śliwki, hihi ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Straszne jesteście ! :P
    Taki post jak człowiek na diecie próbuje być.. no trudno, coś słodkiego trzeba będzie wszamać teraz, bo nie da mi to spokoju :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Srupała bym same śliwki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha ja też:D codziennie u dziadka na drzewie jak małpa siedzę i trzęse:D

      Usuń
  4. Ale pyszności, uwielbiam takie! :D
    Daj trochę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jakoś nie przepadam za śliwkami:) moja mama też robiła takie przysmaki z kruszonką, ale zdecydowanie wolałam jabłka albo rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tutaj apetycznie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o, ja w zwyczaju jem owoce tak o, prosto z koszyka :D jednak czemu by ich nie urozmaicic :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj mam zrobiła to samo. :)
    _______________________
    fashionbyvera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. O, akurat mam śliwki :D
    Jednak ja ostatnio przymierzam się do upieczenia ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze i sugestie!
Zapraszamy ponownie i zachęcamy do obserwowania :)

Copyright © 2016 Good to try! , Blogger